Keuzes maken, je doet het elke dag, de hele dag. De meeste keuzes zijn klein. Je maakt ze zonder dat je er erg in hebt. En, zonder dat je er ‘last’ van hebt. Je beslist wat je aan doet, wat je wilt eten, of je gaat sporten of niet. Meestal ‘weet’ je het antwoord al snel, het komt ‘gewoon’ in je op.

Fear Of Missing Out (FOMO) of Fear Of a Better Option (FOBO)

En er zijn keuzes die wat meer impact hebben. Keuzes die bijvoorbeeld een wat grotere aankoop betreffen of waar de sociale ‘belangen’ duidelijker zijn. Ga je naar het feest van je beste vriend(in) of toch naar het teamuitje van je hockeyploeg dat op dezelfde avond is. Hier kan de twijfel toeslaan. Je kunt ‘last hebben’ van het gevoel dat je (eigenlijk) niks wilt missen (FOMO, fear of missing out) of van het idee dat je niet zeker weet of je wel alle opties in beeld hebt (FOBO, fear of a better option). Het kan leiden tot ‘verlamming’, je maakt geen keuze (en dat is eigenlijk ook een keuze). Of je probeert alles in 1 avond te stoppen, wat betekent dat je nergens écht bent.

Keuzestress is heel normaal

Herken jij dit? Dan kan het zomaar zijn dat je last hebt van keuzestress. In onze huidige maatschappij met de vele mogelijkheden en (vaak) weinig beperkingen is dat helemaal niet gek. Je merkt het misschien niet, maar veel mensen hebben er last van. Om de keuzestress te bestrijden heb je wellicht de neiging om er (nog) meer over na te gaan denken. En, hoewel ‘voor’ en ‘tegen’ lijstjes je kunnen helpen om je gedachten te structureren, weet je het daarna waarschijnlijk nog steeds niet. Vaak helpt dan wel ‘er een nachtje over slapen’. En wat je dan doet is ruimte geven aan dat wat je eigenlijk al weet. Je wordt ’s ochtends wakker en je weet het. Tot je er weer over na gaat denken.

Je weet het al

Onbewust heb je al veel informatie verwerkt. En diep van binnen wéét je al wat je wil. Het zijn vaak onze gedachten, ideeën over hoe iets zou moeten zijn, die aan dat weten in de weg gaan zitten. Maar, als je even de tijd neemt om te voelen, in je lichaam, hoe een bepaalde keuze voelt, dan laat je lichaam precies weten welke kant je op ‘moet’. Probeer het maar eens met ‘muntje gooien’.

Als je twijfelt tussen 2 opties, gooi dan een muntje. ‘Kop’ betekent optie 1 en ‘munt’ betekent optie 2. En let dan heel goed op wat je voelt op het moment dat je ziet of het kop of munt is geworden. Voel je opluchting, al is het maar een sprankje, dan weet je dat dit de goede optie is. En, voel je iets van teleurstelling … ook dan weet je dat je dus voor de andere optie moet gaan. Je lichaam vertelt het je. En je wist het dus eigenlijk al. Vertrouw er maar op.

Is dit ‘luisteren’ naar de signalen van je lichaam lastig voor je? Dan kan massagetherapie heel helpend zijn. Bel, mail of app me voor een kennismakingssessie. 

Photo by Javier Allegue Barros on Unsplash

Chat openen
Kan ik je helpen?
Bloom into you
Hoii! Kan ik je vraag beantwoorden?