Rond mijn twintigste liep ik voor de eerste keer vast in mijn leven. Ik was bezig met mijn propedeuse ‘rechten’, maar wist niet meer wat ik er nu eigenlijk mee wilde. Het studeren lukte niet meer, ik huilde elke dag en had geen idee waarom. Gelukkig had ik een lieve vader die verschillende malen naar mijn studentenkamer afreisde om mijn tranen te drogen en te zeggen dat het echt weer goed kwam. Na een paar weken ging ik doen wat ik goed kan … een plan maken. Ik ging ‘gewoon’ een andere studie doen, in een andere stad, na eerst een half jaartje werken in de horeca. En over de keuze voor die andere studie dacht ik vooral na vanuit een kader van ‘straks een goede baan’.

Eerste burn-out

Nu 25 jaar later weet ik dat dat mijn eerste periode van overspannenheid/ burn-out was. De eerste want er zouden er nog zeker twee volgen. Mijn ‘oplossing’, een plan maken binnen de kaders die ik kende, was namelijk (natuurlijk) geen oplossing. Ik ging gewoon verder op hetzelfde pad van hard studeren, hard werken, met als belangrijkste drijfveer die goede baan, zodat ik prima voor mezelf zou kunnen zorgen. Ik ging totaal voorbij aan wat ik echt nodig had, aan wat mijn lichaam mij probeerde duidelijk te maken. Maar, ik wist ook niet beter. En, blijkbaar, ook niemand in mijn omgeving. 

Voelen … naast denken

Ik had mijn 20-jarige zelf iemand gegund die haar had uitgenodigd en geholpen uit haar hoofd en in haar lijf te zakken. Want denken, dat kon ik goed, maar voelen … en daar woorden aan te geven … dat had ik onvoldoende geleerd. En dat terwijl daar, in dat voelen, je diepe weten, je eigen wil, jouw verlangen te ontdekken valt. En ook het antwoord op hoe je jouw wil en verlangen vorm gaat geven.

Persoonlijke ontwikkeling is een ontdekkingsreis

Dat weet ik nu. Na nog twee burn-outs en jaren van persoonlijke ontwikkeling. Een ontdekkingsreis waarin ik mijzelf, wie ik ben en wat ik wil, in al haar aspecten leerde kennen. De opleiding tot Pulsar coach leerde me over verlangen en de wil. Over het luisteren naar je essentie (in je lijf) en het vertrouwen in jouw unieke talent. En, dat je niet hard hoeft te werken om te zijn wie je al bent. En de opleiding tot Holos massagetherapeut leerde me hoe ik anderen door middel van aanraking en massage kan begeleiden bij het (weer) horen van je innerlijke stem.  

Anderen begeleiden op die ontdekkingsreis

Mijn talent is ‘voorganger’ en dat zet ik in door de mensen die bij mij in de praktijk komen voor te gaan in hun ontdekkingstocht naar hun eigen diepe weten. Mijn handen en mijn stem zijn de uitnodiging en soms een wegwijzer die cliënten helpt de stem van hun eigen lichaam te horen. De stem die vaak een antwoord heeft op de vraag die je jezelf stelt. Je moet het alleen wel even weten. 

Photo by Lidia Zajdzińska on Unsplash

Chat openen
Kan ik je helpen?
Bloom into you
Hoii! Kan ik je vraag beantwoorden?